Wat zijn de voor- en nadelen van lithium-ionbatterijen?

Wat zijn de voor- en nadelen van lithium-ionbatterijen?

Wat zijn de voor- en nadelen van een lithium-ionbatterijpak?
Het gebruik van lithium-deeltjes, Li-deeltjes batterijen is in wezen een jaar geleden ingevuld. Ze bieden enkele voorkeuren en upgrades ten opzichte van verschillende soorten batterij-innovatie.
Om het beste uit de lithium-deeltjesbatterij te halen van: fabrikant van aangepaste lithium-ionbatterijen, is het belangrijk om de voorkeuren te kennen, maar ook de beperkingen of lasten. Op deze manier kunnen ze worden gebruikt op een manier die hun natuurlijke vermogens op de meest ideale manier benut.
Het pionierswerk met de lithiumbatterij begon in 1912 onder GN Lewis, maar het duurde tot het begin van de jaren 1970 toen de eerste niet-oplaadbare lithiumbatterijen in de handel verkrijgbaar werden. lithium is het lichtste van alle metalen, heeft het grootste elektrochemische potentieel en biedt de grootste energiedichtheid voor gewicht.

Aangepaste lithium-ionbatterij 24 Pack

Aangepaste lithium-ionbatterij 24 Pack

Pogingen om oplaadbare lithiumbatterijen te ontwikkelen mislukten vanwege veiligheidsproblemen. Vanwege de inherente instabiliteit van lithiummetaal, vooral tijdens het opladen, verschoof het onderzoek naar een niet-metalen lithiumbatterij met lithiumionen. Hoewel de energiedichtheid iets lager is dan lithium-metaal, is lithium-ion veilig, mits aan bepaalde voorzorgsmaatregelen wordt voldaan bij het opladen en ontladen. In 1991 bracht de Sony Corporation de eerste lithium-ionbatterij op de markt. Andere fabrikanten volgden.

De energiedichtheid van lithium-ion is typisch tweemaal die van het standaard nikkel-cadmium. Er is potentieel voor hogere energiedichtheden. De belastingskarakteristieken zijn redelijk goed en gedragen zich qua ontlading vergelijkbaar met nikkel-cadmium. Door de hoge celspanning van 3.6 volt kan het batterijpakket van fabrikant van aangepaste lithium-ionbatterijen ontwerpen met slechts één cel. De meeste mobiele telefoons van tegenwoordig draaien op een enkele cel. Een op nikkel gebaseerd pakket zou drie 1.2 volt-cellen nodig hebben die in serie zijn geschakeld.

Lithium-ion is een onderhoudsarme batterij, een voordeel dat de meeste andere chemiebedrijven niet kunnen claimen. Er is geen geheugen en er is geen geplande cyclus vereist om de levensduur van de batterij te verlengen. Bovendien is de zelfontlading minder dan de helft in vergelijking met nikkel-cadmium, waardoor lithium-ion zeer geschikt is voor moderne brandstofmetertoepassingen. lithium-ioncellen veroorzaken weinig schade als ze worden weggegooid.

Ondanks de algemene voordelen heeft lithium-ion zijn nadelen. Het is kwetsbaar en vereist een beveiligingscircuit om een ​​veilige werking te behouden. Het beveiligingscircuit is ingebouwd in elk pakket en beperkt de piekspanning van elke cel tijdens het opladen en voorkomt dat de celspanning te laag wordt bij ontlading. Daarnaast wordt de celtemperatuur bewaakt om extreme temperaturen te voorkomen. De maximale laad- en ontlaadstroom op de meeste packs is beperkt tussen 1C en 2C. Met deze voorzorgsmaatregelen is de mogelijkheid van metallische lithiumplating als gevolg van overbelasting vrijwel geëlimineerd.

Veroudering is een punt van zorg bij de meeste lithium-ionbatterijen en veel fabrikanten zwijgen over dit probleem. Enige capaciteitsverslechtering is merkbaar na een jaar, of de batterij nu fabrikant van aangepaste lithium-ionbatterijen in gebruik is of niet. De batterij gaat vaak na twee of drie jaar kapot. Opgemerkt moet worden dat andere chemische stoffen ook leeftijdsgebonden degeneratieve effecten hebben. Dit geldt met name voor nikkel-metaalhydride bij blootstelling aan hoge omgevingstemperaturen. Tegelijkertijd is bekend dat lithium-ion-packs in sommige toepassingen vijf jaar meegaan.

voordelen:
* Hoge energiedikte - Lithium-deeltjesbatterijen kunnen een krachtige limiet hebben zonder overdreven massief te zijn. Het is een van de fundamentele redenen waarom ze zo beroemd zijn in de handige gadgets-industrie.
* Klein en licht – Lithium-deeltjesbatterij is lichter en bescheidener dan andere batterijgevoede batterijen met betrekking tot batterijlimiet. Dit maakt het meer levensvatbaar in veelzijdige elektronische gadgets voor kopers waarin feitelijke details, zoals gewicht en structuurfactor, worden gezien als belangrijke verkoopfocussen.
* Lage zelfontlading - Lithium-deeltjesbatterij van fabrikant van aangepaste lithium-ionbatterijen heeft een ongelooflijk laag zelf-releasetempo van ongeveer 1.5-3.0 procent per maand. Dat houdt in dat de batterij een langere gebruiksduur heeft wanneer hij niet wordt gebruikt, aangezien hij geleidelijk aan vrijkomt dan andere batterijgevoede batterijen. Merk op dat een nikkel-metaalhydride-batterij elke maand een zelfontlading van 20% heeft.
* Geen impact op het geheugen – Lithium-deeltjesbatterij heeft geen tot verwaarloosbare impact op het geheugen. Merk op dat geheugenimpact een wonder is dat te zien is bij batterijgevoede batterijen waarin ze hun meest extreme energielimiet verliezen wanneer ze opnieuw worden opgeladen nadat ze net onvolledig zijn vrijgegeven. Deze geheugenimpact komt regelmatig voor bij nikkel-metaalhydride-batterijen.
* Snel opladen – Lithium-deeltjesbatterij is sneller op te laden dan andere batterijgevoede batterijen. Het vereist echt enige investering om in rekening te brengen in tegenstelling tot partners.
* Hoge nullastspanning - Lithium-deeltjesbatterij van fabrikant van aangepaste lithium-ionbatterijen heeft een hogere nullastspanning dan andere vloeistofbatterijen, bijvoorbeeld loodcorrosief, nikkelmetaalhydride en nikkelcadmium.
* Lange levensduur - Lithium-deeltjesbatterij kan verschillende oplaadcycli aan. Sommige lithium-deeltjesbatterijen hebben na 20 cycli een ongeluk van 500% van de inleidende limiet, terwijl verder ontwikkelde lithium-deeltjesbatterijen daadwerkelijk een limiet hebben na 2000 cycli.
* Lage ondersteuning - Lithium-deeltjesbatterijen hebben geen onderhoud nodig om hun presentatie te garanderen, omdat ze geen tot weinig geheugenimpact hebben en weinig zelfontspanner.
* Geen voorbereiding nodig – Sommige batterijgevoede cellen moeten worden voorbereid wanneer ze voor het eerst worden opgeladen. Bij lithiumdeeltjescellen en batterijen is dit niet nodig.
* Verscheidenheid aan typen toegankelijk - Er zijn een paar soorten lithium-deeltjescellen die toegankelijk zijn met een buisvormige of caleidoscopische structuur. Deze gunstige positie van Lithium-particle batterijen kan impliceren dat de juiste innovatie kan worden ingezet voor de specifieke gewenste toepassing.

nadelen:
* Duur – Het maken van lithium-deeltjesbatterijen kan een wat kostbare aangelegenheid zijn. De algemene aanmaakkosten van deze batterijen zijn ongeveer 40% hoger dan die van nikkel-metaalhydridebatterijen.
* Bescherming vereist – Lithium-deeltjescellen en batterijen zijn niet zo krachtig als sommige andere batterij-aangedreven innovaties, ze vereisen beveiliging tegen overladen en loslaten.
* Impact op veroudering - Lithium-deeltjesbatterijen zullen normaal gesproken afnemen als ze de nadelige gevolgen van rijping ervaren. Normaal gesproken hebben lithium-deeltjesbatterijen de mogelijkheid om 500 - 1000 laad- en loscycli te laten duren voordat hun vermogen tot de helft daalt.
* Transportproblemen - Deze slechte dienst van de lithiumdeeltjesbatterij is de laatste tijd naar voren gekomen. Er zijn een heleboel beperkingen ingesteld voor het transport van lithium-deeltjesbatterijen, met name grote hoeveelheden via de lucht.
* Diepe ontlading – Lithium-deeltjesbatterij van fabrikant van aangepaste lithium-ionbatterijen heeft een lage zelfafgifte. De algehele eerlijkheid van deze batterij blijft onberispelijk, ongeacht of deze grotendeels is uitgebracht. Hoe het ook zij, diepe ontlading of wanneer de spanning van een lithium-deeltjescel onder een bepaald niveau zakt, wordt deze onbruikbaar.
* Veiligheidsoverwegingen - Lithium-deeltjesbatterij kan ontploffen bij oververhitting of bedrog. Dit komt doordat gassen gevormd door elektrolytverslechtering het inwendige gewicht van de cel vergroten. Oververhitting of kortsluiting binnenin kan eveneens de elektrolyt doen ontbranden en brand veroorzaken.
* Gevoeligheid voor hoge temperaturen - Lithium-deeltjesbatterijen van de fabrikant van aangepaste lithium-ionbatterijen zijn weerloos ten nadele van een teveel aan warmte die wordt veroorzaakt door oververhitting van de gadget of bedrog. Warmte zorgt ervoor dat de cellen of pakketten van deze batterij sneller degraderen dan ze normaal zouden doen.

China Fabrikant van lithium-ion-golfkarbatterijen

China Fabrikant van lithium-ion-golfkarbatterijen

Voor meer over voor- en nadelen van lithium-ionbatterijpak, kunt u een bezoek brengen aan China custom ev lithium-ion batterij fabriek JB Batterij bij https://www.jbbatterychina.com/aboutus.html voor meer info.

Deel dit bericht


en English
X