Wat zijn de nadelen van loodzuurbatterijen versus lithium-ionbatterijen?

Wat zijn de nadelen van loodzuurbatterijen versus lithium-ionbatterijen?

Wat zijn de nadelen van loodzuurbatterijen versus lithium-ionbatterijen?
Vanaf nu een enorme industrialisatie van optionele batterijen, voor het grootste deel loodcorrosieve batterijen, nikkel-cadmiumbatterijen, nikkel-waterstofbatterijen en lithiumdeeltjesbatterijen. Cadmium-nikkelbatterijen bevatten het uitzonderlijk giftige bestanddeel cadmium en zijn geleidelijk verdrongen door verschillende batterijen. Op dit moment zijn de meest gebruikte batterijen op de markt loodcorrosieve batterijen, lithiumdeeltjesbatterijen en nikkel-waterstofbatterijen. Loodcorrosieve batterijen worden gewoonlijk aangetroffen in motorvoertuigen, batterijversterkingsframes en andere elektrische toepassingen waar een batterijgevoede batterij vereist is. Loodcorrosieve batterijen zijn grotendeels betrouwbaar voor regelmatig gebruik; desalniettemin hebben deze batterijen hun tekortkomingen. Het is van cruciaal belang om de gevaren en hindernissen van loodcorrosieve batterijen te kennen voordat u er een voor uw elektrische circuit onthoudt.

Aangepaste lithium-ionbatterij 22 Pack

Aangepaste lithium-ionbatterij 22 Pack

1. Beperkte "BRUIKBARE" CAPACITEIT
Het wordt regelmatig als slim beschouwd om slechts 30% - de helft van de geëvalueerde limiet van gewone loodcorrosieve "Profound Cycle" -batterijen te gebruiken. Dit houdt in dat een batterijbank van 600 ampère per uur, in het beste geval, 300 ampère lange perioden van echte limiet geeft. Als u de batterijen zelfs periodiek meer channelt, zal hun levensduur zeker worden gestopt.

2. Beperkt CYCLUS LEVEN
Ongeacht of u uw batterijen terugtrekt en bedachtzaam bent om ze nooit overmatig uit te putten, zelfs de beste lood-corrosieve batterijen met een diepe cyclus van fabrikant van aangepaste lithium-ionbatterijen zijn meestal alleen nuttig voor 500-1000 cycli. Als u gewoonlijk gebruik maakt van uw batterijbank, kan dit betekenen dat uw batterijen na minder dan 2 jaar gebruik moeten worden vervangen.

3. Langzaam en inefficiënt opladen
De laatste 20% van de loodcorrosieve batterijlimiet kan niet "snel" worden opgeladen. De belangrijkste 80% kan door een slimme drietraps lader snel worden "Mass Charged" (vooral AGM-batterijen kunnen een hoge massalaadstroom aan), maar dan begint de "Ingestion"-fase en neemt de laadstroom aanzienlijk af. Net als bij een productverbeteringsonderneming, kan de laatste 20% van het werk 80% van de tijd in beslag nemen. Dit is duidelijk geen serieuze deal voor de kans dat u voorlopig aangesloten oplaadt, maar het is een enorm probleem in het geval dat u uw generator voor een behoorlijk lange tijd moet laten draaien (wat behoorlijk luidruchtig en duur in gebruik). Wat meer is, als u op de zon vertrouwt en de zon gaat onder voordat die laatste 20% is afgelopen, kunt u zonder veel moeite eindigen met batterijen die nooit echt volledig worden opgeladen. Het niet volledig opladen van de laatste, bijna geen procent, zou praktisch gezien geen opmerkelijk probleem zijn, ware het niet dat het onvermogen om loodcorrosieve batterijen routinematig volledig op te laden, ze overhaast veroudert.

4. VERSPILDE ENERGIE
Ondanks al dat verbrand door generatortijd, hebben loodcorrosieve accu's een ander effectiviteitsprobleem - ze verspillen maar liefst 15% van de energie die erin wordt gestopt door intrinsieke oplaadstoringen. Dus als je 100 ampère intensiteit geeft, heb je gewoon 85 ampère-uren weggezet. Dit kan bijzonder teleurstellend zijn tijdens het opladen door middel van op de zon gericht, wanneer u probeert om zoveel mogelijk effectiviteit uit elke versterker te halen als redelijkerwijs kan worden verwacht voordat de zon ondergaat of wordt verborgen door nevels.

5. DE VERLIES VAN PEUKERT
Hoe sneller u een bijtende loodaccu loslaat, hoe minder energie u ervoor terugkrijgt. Deze impact kan worden bepaald door toepassing van de wet van Peukert (genoemd naar de Duitse onderzoeker W. Peukert), en impliceert daarmee dat hoge stroombelastingen zoals een klimaatbeheersingssysteem, een magnetron of een wervingskookplaat een loodcorrosieve batterij van fabrikant van aangepaste lithium-ionbatterijen bank die de mogelijkheid heeft om zo mager als 60% van zijn typische limiet over te dragen. Dit is een enorm ongeluk in limiet wanneer je het het meest nodig hebt.

6. Plaatsingsproblemen
Overgelopen loodcorrosieve accu's ontladen giftig zuur gas terwijl ze worden opgeladen en moeten in een vaste accubak worden geplaatst die naar buiten wordt geventileerd. Ze moeten bovendien rechtop worden opgeborgen om gemorste zwavelzuur te ontwijken. AGM-batterijen hebben deze beperkingen niet en kunnen in ongeventileerde zones worden geplaatst - zelfs in uw woonruimte. Dit is een van de redenen dat AGM-batterijen van: fabrikant van aangepaste lithium-ionbatterijen zo beroemd zijn geworden bij zeelieden.

7. ONDERHOUDSVEREISTEN
Overbelaste loodcorrosieve batterijen moeten af ​​en toe worden afgewerkt met geraffineerd water, wat een lastige onderhoudstaak kan zijn als de geluiden van de batterij van de fabrikant van op maat gemaakte lithium-ionbatterijen moeilijk te bereiken zijn. AGM- en gelcellen zijn echter echt vrij van ondersteuning. Zonder onderhoud zijn brengt echter een nadeel met zich mee - een overvolle celbatterij die toevallig wordt bedrogen, kan vaak worden gered door het water dat eruit borrelt te vervangen. Een gel- of AGM-batterij die wordt bedrogen, wordt regelmatig onomkeerbaar vernield.

8. VOLTAGE SAG
Een volledig bekrachtigde 12-volt loodcorrosieve batterij begint rond de 12.8 volt, maar als deze leeg raakt, daalt de spanning constant. De spanning zakt onder de 12 volt wanneer de batterij daadwerkelijk 35% van zijn totale limiet heeft, maar sommige gadgets kunnen nalaten te werken met niet precies een volledige 12 volt-voeding. Deze "lijst"-impact kan er ook toe leiden dat de lichten afnemen.

9. Grootte en gewicht
Een gewone 8D gemeten batterij van fabrikant van aangepaste lithium-ionbatterijen die gewoonlijk wordt gebruikt voor enorme batterijbanken is 20.5″ x 10.5″ x 9.5″. Om een ​​bepaald 8D-model te kiezen, weegt de BULLSPOWER BP AGM 167 lbs, en geeft hij slechts 230 amp-lange perioden van absolute limiet, waardoor je 115 ampère hebt die echt bruikbaar is, en slechts 70 voor toepassingen met een hoge afgifte! Als u van plan bent om een ​​brede shelter aan te leggen, heeft u in ieder geval vier 8D's nodig, of meer dan acht. Dat is VEEL gewicht om rond te vervoeren, dat van invloed is op uw efficiëntie. Bovendien, als u beperkte ruimte voor batterijen op uw apparaat heeft, zal alleen de grootte van de batterijen uw mogelijkheden beperken.

60v 200ah LiFePO4 golfkar batterijen

60v 200ah LiFePO4 golfkar batterijen

Voor meer over nadelen van loodzuurbatterijen versus lithium-ionbatterijen, kunt u een bezoek brengen aan lithium-ion vs loodzuur golfkar vorkheftruck batterij fabriek JB Batterij bij https://www.jbbatterychina.com/lithium-ion-vs-lead-acid-batteries.html voor meer info.

Deel dit bericht


en English
X