Wat zijn de gevolgen/implicaties van oververhitting van de 48v 100Ah lithium-ion-golfkarbatterij?

Wat zijn de gevolgen/implicaties van oververhitting van de 48v 100Ah lithium-ion-golfkarbatterij?

Wat zijn de gevolgen/implicaties van oververhitting van de 48v 100Ah lithium-ion-golfkarbatterij?
We zijn niet langer nieuw in de exploits en effectiviteit van 48v 100Ah lithium-ion golfkarbatterijen, en ik weet zeker dat u dezelfde mening deelt. Het langdurig gebruik van uw batterij hangt af van hoeveel informatie u over de batterij heeft. Bij deze gelegenheid gaan we onze aandacht richten op de gevolgen van oververhitting en 48v 100Ah lithium-ion golfkar batterij. Het is goed dat u dergelijke informatie bij de hand heeft, zodat u uw batterij effectief kunt beheren.

Aangepaste lithium-ionbatterij 24 Pack

Aangepaste lithium-ionbatterij 24 Pack

Wat gebeurt er dus echt als een lithium-ion-golfwagenbatterij van deze aard oververhit raakt? Sommige experts hebben het volgende te zeggen;

Verminderde prestatie
Het eerste waar u op moet letten met betrekking tot dit probleem, is dat alle oplaadbare batterijen een zekere mate van warmte produceren wanneer ze gedurende lange tijd worden gebruikt. Dus hoewel warmte in dergelijke batterijen kan worden getolereerd, kan overtollige warmte een negatieve prijs met zich meebrengen.
Terug naar de discussie, wanneer? 48v 100Ah lithium-ion golfkar batterijen werken in het proces van oververhitting, de elektrolytische componenten zijn niet alleen super opgewonden. Het zorgt er ook voor dat de batterij minder efficiënt is.
Wanneer een dergelijke batterij oververhit raakt, is dat niet het beste moment om hem te gebruiken. Het is altijd aan te raden om hem te laten afkoelen en te kijken wat de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn, zodat het verholpen kan worden en je van de batterij kunt genieten zoals het hoort.

Gesmolten kabels
Als u het gebruik van uw batterij in die mate kunt vermijden dat deze oververhit raakt, doe dit dan graag. Dat komt omdat oververhitting je batterij geen goed zal doen. En een van de schadelijke effecten van dit proces is dat het kan leiden tot het smelten van uw kabels.
Onmiddellijk een 48v 100Ah lithium-ion golfkar batterij begint te oververhitten, haalt hij het uit de accupolen en kabel. Dus je begint te zien dat de kabel zijn structuur verliest en smelt. Een smeltende kabel is ook een andere mogelijkheid voor verminderde prestaties.
Losse verbindingen of onzuiverheden op uw accupolen moeten koste wat kost worden vermeden. Ze dragen allemaal bij aan het verminderen van de efficiëntie van de batterij. Onderschat de negatieve gevolgen van het gebruik van een oververhitte batterij niet.

Slechte laad- en ontlaadkwaliteiten
Je verwacht niet dat een oververhitte batterij dezelfde kwaliteit heeft bij het laden en ontladen als zijn tegenhanger die niet oververhit raakt. Door uw batterij te oververhitten, stelt u juist de componenten die verantwoordelijk zijn voor het produceren van de energie bloot aan onnodige druk. Wanneer die overdruk zijn tol eist van de batterij, begint de kwaliteit van opladen en ontladen ongelooflijk te dalen.
Dus als u wilt dat zo'n batterij functioneert zoals vroeger, moet u eerst het oververhittingsprobleem oplossen. De batterij zal nooit als een nieuwe werken wanneer deze wordt geconfronteerd met het probleem van oververhitting. Onthoud dat altijd!

Ongewenste schade
Er zijn een aantal redenen waarom u uw oververhitting 48v 100Ah lithium-ion golfkarbatterijen moet repareren. Als het oververhit raakt, zullen er ongetwijfeld veel negatieve acties plaatsvinden. Een van die negatieve acties is een mogelijke branduitbraak.
Ik weet zeker dat je het eerder hebt gehoord. Oplaadbare batterijen en branduitbraken. Wanneer je zoiets hoort, weet dan dat het mogelijk is veroorzaakt door een defecte batterij zoals degene die oververhit raakt.
Een normaal 48v 100Ah lithium-ion golfkar batterij explodeert niet vanzelf. Maar als ze fouten ontwikkelen waardoor ze oververhit raken, dan is alles mogelijk. Hoewel de kans op een explosie door het ontwerp erg klein is, is alles nog mogelijk.

Korte levensduur
Van de nieuwe merken lithium-ionbatterijen is bekend dat ze langer meegaan dan hun voorgangers. Deze opmerkelijke eigenschap heeft ertoe geleid dat veel mensen automatisch overschakelen van hun vorige batterijoptie naar wat ze nu gebruiken.
Wanneer je batterij oververhit raakt, is het voordeel van de lange levensduur zo goed als verdwenen. Het zal de batterij zodanig beïnvloeden dat het batterijvermogen zal leveren met een snelheid die veel lager is dan wat het vroeger leverde.
Dus als u niet op de hoogte bent van deze informatie, zou u een oververhitte batterij waarschijnlijk niet als iets onaangenaams beschouwen. Doe er alles aan om te voorkomen dat u een batterij gebruikt die oververhit raakt.

Een penetrante geur
Een normaal 48v 100Ah lithium-ion golfkar batterij functioneert zonder enige vorm van geur te produceren. Ze werken geruisloos en je zou niet eens merken dat ze er zijn. Het leveren van hun kracht zonder het milieu schade te berokkenen.
Het voorrecht is niet hetzelfde met een oververhitte batterij. Een batterij die oververhit raakt, heeft de neiging om een ​​penetrante geur af te geven. De geur kan uit de batterij komen of kan het gevolg zijn van verbrande draden rond de batterij.
Hoe dan ook, deze geur is niet goed en kan behoorlijk irriterend zijn voor de neusgaten. Nogmaals, je ziet nog een reden waarom je hard zou moeten werken en een oververhitte batterij zou moeten vermijden.
U hoeft zich geen zorgen te maken over een vervuild luchtruim, smeltende draden en tal van andere ongewenste eigenschappen wanneer uw batterij niet oververhit raakt. Dus doe wat je kunt om het zo lang mogelijk in die staat te houden.

48v 100Ah lithium-ion golfkar batterij

48v 100Ah lithium-ion golfkar batterij

Waakzaam zijn kan uw batterij sparen
Een beetje bewustzijn en bezorgdheid over hoe uw batterij functioneert, kan uw batterij uiteindelijk redden. Sommige mensen zetten gewoon hun batterij aan zonder enige notitie te nemen van wat er aan de hand is. Dat wil zeggen, ze besteden bijna geen aandacht aan anomalieën die rond de batterij brouwen. En in veel van dergelijke gevallen, voordat ze het zouden beseffen, kan het te laat zijn.
Het loont als u alles wat er rond uw batterij gebeurt observeert terwijl deze werkt. Pas op voor alles dat niet op zijn plaats of in orde is. Stel vragen als je niet weet wat je hebt opgemerkt.
Wat u ook doet, gebruik uw batterij niet zomaar alsof het u niets kan schelen als er iets mee gebeurt. In het leven bespaart een steek in de tijd negen. Dat gezegde is ook van toepassing op batterijen. Voor meer informatie over: 48v 100Ah lithium-ion golfkar batterij, kunt u een bezoek brengen aan china aangepaste lithium-ion (li-ion) batterijfabrikant JB Batterij bij https://www.jbbatterychina.com/custom-li-ion-battery-packs.html voor meer info.

Deel dit bericht


en English
X