Aangepast EV-batterijpakket voor elektrische auto's en hoe lang ze mee kunnen gaan

Aangepast EV-batterijpakket voor elektrische auto's en hoe lang ze mee kunnen gaan

Aangepast EV-batterijpakket voor elektrische auto's en hoe lang ze mee kunnen gaan

Conventionele auto's worden geleverd met kleine of grote brandstoftanks, afhankelijk van hoe ze zijn ontworpen. Hetzelfde geval geldt voor: lithium-ion batterijen bedoeld voor elektrische auto's. In plaats van brandstof wordt het vermogen van elektrische auto's gemeten in kilowattuur. Doorgaans kan een 40 kWh-pakket van een elektrische auto ongeveer 150 kilometer rijden, zo niet meer. Er zijn 100 kWh-batterijen die tot 375 mijl kunnen gaan.

Kilowattuur is de standaard elektrische laadeenheid. Doorgaans kan een batterij met 40 kWh energie vasthouden die een normaal of typisch huis ongeveer vier dagen van stroom kan voorzien.

Aangepaste lithium-ionbatterij 28 Pack

Aangepaste lithium-ionbatterij 28 Pack

Elektrische batterijen opladen
Het opladen van de accu's van elektrische auto's is niet moeilijk. Meestal is alleen een daarvoor bestemde snelladende EV-aansluiting nodig. Meestal wordt de beoordeling gedaan in termen van kW. Dit kan beginnen vanaf 3 kW en tot 50 of 120 kilowatt, afhankelijk van het soort netwerk dat is opgezet. Wanneer de laadaansluiting een hogere classificatie heeft, gaat het herstel van het EV-bereik veel sneller.

Op de werkplek en thuis kunnen opladers nog wel gerepareerd worden. In de meeste gevallen worden de slow-units van 3 kW geïnstalleerd of de snelladers van 7 kW. Deze laders kunnen de batterijen in ongeveer 6 tot 12 uur opladen. In de ontwikkelde wereld worden steeds meer openbare laadstations ingericht. Sommige snelladers zijn op verschillende plaatsen geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat het opladen van de batterijen zo min mogelijk tijd kost. Het is mogelijk om snelladers te vinden die snel opladen voor betrouwbaarheid.

Er zijn laadstations waarmee een EV in slechts een uur tot 80 procent is opgeladen. Dit is een erg handig ding. Het bijvullen van de resterende 20 procent is meestal traag om ervoor te zorgen dat de batterijen worden beschermd tegen schade als ze bijna volledig zijn opgeladen.

Er zijn gevallen waarin er aangewezen oplaadgebieden zijn. In zo'n geval kan de elektrische auto worden opgeladen via een huishoudelijk stopcontact, zolang deze maar 13 ampère is. Dit kan nogal langzaam opladen van de lithium-ion-accupacks voor elektrische auto's. Opladen vraagt ​​veel stroom gedurende een aanzienlijke periode. Als u een stopcontact gebruikt dat hiervoor is ontworpen, bestaat het risico dat de batterij oververhit raakt en zelfs vlam vat. Als de accu van de auto op een ander punt dan het aangegeven punt moet worden opgeladen, is het belangrijk om de draden eerst te laten inspecteren door een gecertificeerde elektricien. Dit zorgt ervoor dat hij dergelijk grootschalig opladen aankan.

consumenten-elektronische-batterijen-min

consumenten-elektronische-batterijen-min

Veiligheid van elektrische batterijen
JB Battery doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de lithium-ionbatterijpakketten voor elektrische voertuigen zo veilig mogelijk zijn. Ze passen in slimme batterijbeheersystemen om ervoor te zorgen dat problemen zoals oververhitting met alle middelen worden voorkomen. Tijdens het laden en ontladen is het normaal dat autoaccu's warm worden. De auto's zijn echter zo ontworpen dat de accu's koel worden gehouden. De evenementen die zijn ontworpen voor hoge prestaties hebben een ingebouwd koelsysteem om het koelproces te vergemakkelijken.

Voor meer over aangepast EV-batterijpakket en hoe lang ze meegaan, kunt u een bezoek brengen aan JB Battery China op: https://www.jbbatterychina.com/custom-battery.html voor meer info.

Deel dit bericht


en English
X