Voordeel van lithium-ion-vorkheftruckbatterij: zijn lithium-ion-vorkheftruckbatterijen de prijs waard?

Voordeel van lithium-ion-vorkheftruckbatterij: zijn lithium-ion-vorkheftruckbatterijen de prijs waard?

Voordeel van lithium-ion-vorkheftruckbatterij: zijn lithium-ion-vorkheftruckbatterijen de prijs waard?

Het lijdt geen twijfel dat lithium-ionbatterijen die in vorkheftrucks worden gebruikt, veel krantenkoppen halen in vergelijking met voorgaande jaren. Dit komt door de manier waarop het de laatste tijd is ontdekt als een van de meest innovatieve technologieën. In de wereld gebruiken de meeste bedrijven die heftruck batterijen beginnen redenen te zien om de optie van lithium-ionbatterijen te onderzoeken, omdat ze hebben bewezen een fantastische optie te zijn.

fabrikanten van lithium-ionbatterijen voor vorkheftrucks

fabrikanten van lithium-ionbatterijen voor vorkheftrucks

Hier is de nachtmerrie
Ondanks alle voordelen en prestaties van lithium-ionbatterijen, is het duidelijk dat er nog steeds bedrijven of werkgevers zijn die overwegen om het op hun vorkheftrucks te installeren. De meeste van deze bedrijven gebruiken nog steeds loodzuuraccu's, die vroeger sterk verouderd waren in vergelijking met een lithium-ionaccu. De waarheid is dat beide batterijen niet hetzelfde zijn in termen van prestaties en output. Met andere woorden, een li-ionbatterij zal altijd beter presteren dan een loodzuurbatterij als deze eenmaal als vorkheftruckbatterij is gebruikt.

De vraag die u zich moet stellen, is wat lithium-ionbatterijen een veel betere optie maakt in vorkheftrucks in vergelijking met loodzuurbatterijen. Dit bericht zal enkele topvoordelen en voordelen van een lithium-ionbatterij onthullen.

Ze zijn milieuvriendelijk
Als je het niet weet, loodzuur batterijen de afgelopen jaren de krantenkoppen hebben gehaald om de verkeerde redenen. Hierdoor zijn ze minder populair geworden bij bedrijven die heftrucks gebruiken. Zo is ontdekt dat ze tijdens het opladen gevaarlijke gassen uitstoten. Een daarvan is waterstof, dat brand kan veroorzaken. De waarheid is dat het opladen van een loodzuuraccu op de werkplek waar u veel werknemers heeft, zeer riskant is. Dit komt omdat ze kwetsbaar kunnen zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen op de lange termijn.

U hebt een optie nodig zoals een lithiumbatterij die milieuvriendelijk en veilig is gebleken. Deze batterijen vormen geen enkel risico of gevaar. Hun laadproces is heel eenvoudig en duidelijk. Bovendien zijn ze op de meest compacte manier gebouwd en ontworpen.

Belangrijke punten om op te merken
• Loodzuuraccu's stoten gewoonlijk chemicaliën en stoffen uit die gevaarlijk zijn tijdens het opladen
• Loodzuuraccu's kunnen door explosie verwondingen veroorzaken
• Lithium-ionbatterijen bevatten meestal BMS

Ze zijn lichtgewicht
Weet u dat loodzuurbatterijen in vorkheftrucks zwaarder zijn in vergelijking met lithium-ionbatterijen? Dit is een aspect of gebied waar veel mensen in het verleden over hebben geklaagd. Een lithium-ionbatterij van 50ah kan bijvoorbeeld hetzelfde gewicht hebben als een loodzuurbatterij van 21ah. Het dragen van de laatste is altijd een moeilijke taak vanwege het gewicht. De reden hiervoor is vrij eenvoudig te begrijpen. Zo bevat de componentvloeistof lood. Dit is een van de factoren die verantwoordelijk zijn voor zijn zwaargewicht.

Aan de andere kant is een lithium-ionbatterij compact en lichtgewicht. Daarom kan het gemakkelijk van de ene plaats naar de andere worden gedragen. Een ander voordeel dat dit met zich mee kan brengen, is dat uw heftruck gaat presteren zoals verwacht. Met andere woorden, het kan zorgen voor optimale prestaties.

Belangrijke punten om op te merken
• Lithium-ionbatterijen in vorkheftrucks zijn compacter en lichter in gewicht in vergelijking met loodzuurbatterijen
• Een van de redenen voor het zware gewicht van loodzuuraccu's is de loodcomponent
• Ondanks dat ze lichter zijn, zijn lithium-ionbatterijen efficiënter

Weinig onderhoud
Dit is een ander voordeel dat: lithium-ion-vrachtwagenbatterijen in vorkheftrucks gebruikers kan bieden. Hoe eenvoudig dit ook mag klinken, het zorgt ervoor dat u zich niet al te veel zorgen hoeft te maken over het in de beste staat houden van een dergelijke batterij. Wanneer loodzuuraccu's in heftrucks worden gebruikt, is het belangrijk dat deze regelmatig worden onderhouden. Alleen zo kunnen ze optimaal presteren. Het grootste probleem is dat het proberen om ze te onderhouden een aantal gevaren kan opleveren. Er wordt bijvoorbeeld verwacht dat ze consequent worden bewaterd.

In dat geval kunnen ze erg gevaarlijk blijken te zijn als je eenmaal in contact komt met hun chemicaliën. Er is ontdekt dat ze zwavelzuur bevatten. Dit kan uw ogen of huid beschadigen. Het wordt aanbevolen om bij het vullen van een loodzuuraccu met water uiterst voorzichtig te zijn. Aan de andere kant hebben lithium-ionbatterijen geen enkele onderhoudsroutine nodig om te functioneren zoals verwacht.

Het enige is dat u ze gebruikt zoals aanbevolen door hun fabrikanten. Het betekent dat er geen water nodig is tijdens het gebruik. Hieronder ziet u hoe u een lithium-ionbatterij die in een vorkheftruck wordt gebruikt, kunt onderhouden.

• Zorg ervoor dat de batterij niet onder de 50 of 40% ontlaadt
• Laad de batterij nooit op tot 100%
• Zorg ervoor dat de batterij altijd wordt bewaard op een plaats met een temperatuur tussen 50-590C
• Als u de vorkheftruck niet gebruikt, moet de accu worden losgekoppeld en verwijderd

Minimale zelfontlading
Met ontlaadsnelheid bedoelen we simpelweg hoe de stroom van een batterij leegloopt wanneer deze niet wordt gebruikt. Dit is de laatste tijd een van de meest opvallende kenmerken van een lithium-ionbatterij. Deze batterijen zijn zo gebouwd dat wanneer ze niet worden gebruikt, ze niet snel leeg raken. In feite kan hun vermogen binnen een periode van 1-2 maanden met ongeveer 5-10% afnemen. In een notendop kan worden gezegd dat ze een zeer lage zelfontlading hebben.

Aan de andere kant kan een typische loodzuuraccu tot 30 of 40% ontladen als hij niet wordt gebruikt. Dit is een serieus probleem als het wordt gebruikt in vorkheftrucks. De reden hiervoor is dat het steeds opnieuw opladen van deze batterijen niet alleen moeilijk is. Het is ook een zeer gevaarlijk proces omdat is ontdekt dat het tijdens het opladen waterstof afgeeft. Lithium-ionbatterijen daarentegen stoten geen gevaarlijke chemicaliën of stoffen uit. Ook is hun zelfontladingssnelheid erg laag.

Fabrikant van 36 volt lithium-ion vorkheftruckbatterijen

Fabrikant van 36 volt lithium-ion vorkheftruckbatterijen

Conclusie
Op basis van bovenstaande details is het duidelijk dat een lithium-ionbatterij die wordt gebruikt in vorkheftrucks veel voordelen heeft in vergelijking met conventionele loodzuurbatterijen. Het is een optie die het ontdekken waard is.Voor meer informatie over de voordeel van lithium-ion vorkheftruckbatterij,u kunt een bezoek brengen aan JB Battery China op: https://www.forkliftbatterymanufacturer.com/advantage-of-forklift-lifepo4-battery/ voor meer info.

Deel dit bericht


en English
X