Veiligheid lithium-ion vorkheftruckaccu — Lithium-ion vorkheftruckaccu versus loodzuuraccu

Veiligheid lithium-ion vorkheftruckaccu — Lithium-ion vorkheftruckaccu versus loodzuuraccu

Veiligheid lithium-ion vorkheftruckaccu — Lithium-ion vorkheftruckaccu versus loodzuuraccu

Veiligheid lithium-ion heftruckaccu is een zeer cruciale kwestie als u een groot magazijn of productiefaciliteit heeft. Veel industriële omgevingen vereisen meestal meerdere vorkheftrucks die in verschillende ploegen werken. Als u een manager bent van dergelijke faciliteiten met meerdere vorkheftrucks in het werk, maakt u zich zorgen over de veiligheid van uw werknemers.

Volgens OSHA sterven elk jaar 85 werknemers door ongevallen met vorkheftrucks. Daarnaast zijn er bijna 35,000 ongevallen die leiden tot ernstig letsel. Terwijl er nog eens 62,000 ongevallen zijn die geclassificeerd zijn als niet-ernstig. Daarom moeten operators het belang van veiligheid weten bij het werken met een vorkheftruck. Een van de gevaren waarmee werknemers worden geconfronteerd als ze met de vorkheftrucks werken, is de batterij van de machine.

beste china lifepo4 lithium-ion heftruck batterij fabrikant bedrijf

beste china lifepo4 lithium-ion heftruck batterij fabrikant bedrijf

De heftrucks hebben verschillende nieuwe ontwikkelingen ondergaan. Ze zijn opnieuw ontworpen om hun operationele veiligheid te vergroten. Dit is de reden waarom veel bedrijven meer geld willen investeren in de material handling-industrie. Dit komt omdat ze afhankelijk zijn van lithium-ionbatterijen om hun machines van stroom te voorzien.

Lithiumbatterijen staan ​​bekend om hun verschillende voordelen en voordelen. Ze zijn efficiënter en hebben niet al te veel onderhoud nodig. Ze zijn erg goed in het besparen van kosten. Een van de grootste voordelen van lithiumbatterijen is het feit dat ze verbeterde veiligheidsvoorzieningen hebben. De volgende zijn de veiligheidskenmerken van de: lithium ion batterij:

1. Ze hebben geen water nodig
Lithiumbatterijen zijn zo ontworpen dat ze geen water nodig hebben. De batterijen zijn verzegeld, waardoor ze weinig of geen onderhoud nodig hebben. Aan de andere kant zijn loodzuuraccu's gevuld met elektrolytwater en zwavelzuur. De batterijen wekken namelijk elektriciteit op door een chemische reactie van het zwavelzuur en de loden platen. Ze moeten regelmatig worden gevuld met water. Ofwel gebeurt dit, ofwel vindt er een totale degradatie van het chemische proces plaats. Dit betekent dat de batterij al zo vroeg in zijn leven kapot gaat. Het water geven van de batterij brengt verschillende veiligheidsrisico's met zich mee en werknemers zullen voorzichtig moeten zijn om mogelijke risico's tot een minimum te beperken.

2. Ze ondergaan geen overmatige verhitting
Het grootste veiligheidsrisico van het gebruik van een loodzuuraccu is het feit dat deze kan overladen. Als dit het geval is, kan dit ertoe leiden dat de elektrolyt oververhit raakt. Dit leidt meestal tot de vorming van zuurstof en waterstofgas, wat leidt tot een toename van de druk in de loodzuuraccu. De batterij is gemaakt om mogelijke interne drukopbouw te weerstaan. Dit kan gebeuren bij overmatige ophoping van gas, hierdoor kan het water uit de accu lopen, waarbij de gehele accu of de laadplaten kunnen worden vernietigd. Er kan zelfs een explosie van de batterij plaatsvinden. Dit kan ernstige schade aan uw productiefaciliteit veroorzaken. Verder kan de explosie ernstige gevolgen hebben voor de medewerkers in de productiefaciliteit.

3. Ze hebben geen apart laadstation nodig
Loodzuuraccu's hebben meestal een goede bewaking en een andere oplaadoplossing nodig. Dit is nodig om de risico's tijdens het opladen te minimaliseren. Als de batterij die wordt opgeladen tijdens het opladen oververhit raakt, kan dit leiden tot de vorming van gevaarlijke gassen. Dit kan de risico's van een explosie die verwondingen aan werknemers kan veroorzaken, vergroten. Daarom is er bij loodzuuraccu's meestal behoefte aan een andere ruimte voor voldoende ventilatie. Deze ruimte kan ook worden gebruikt voor het detecteren van gasniveaus. Dit betekent dat bemanningen vooraf kunnen worden gewaarschuwd als er sprake is van onveilige niveaus van zuurstof en waterstofgassen.

Als u geen loodzuuraccu's oplaadt in ruimtes die veilig zijn met inachtneming van de juiste voorzorgsmaatregelen, kunnen werknemers mogelijk een ongeval niet stoppen. Het is mogelijk dat werknemers de geurloze uitstoot van gassen die tot brand kunnen leiden, niet opmerken. Dit kan zeer gevaarlijk worden als het niet op tijd wordt gedaan.

Er is een aparte ruimte of station nodig om de loodzuuraccu's goed op te laden. Dit is echter meestal niet het geval bij lithium-ionbatterijen. Deze aparte ruimte is niet nodig omdat de lithium-ion batterijen in tegenstelling tot loodzuuraccu's ontladen geen potentieel gevaarlijke gassen tijdens het opladen. Dit betekent dat bemanningen de elektrische lithiumbatterij rechtstreeks op de oplader kunnen aansluiten. Op deze manier kunt u de batterij blijven opladen terwijl deze zich nog in de heftruckmachine bevindt.

4. Minimale vorkheftruckverwondingen
Om de accu's op te laden, moet u de loodzuuraccu's verwijderen. En dit moet gedurende de dag vele malen worden gedaan. Dit is vooral moeilijk voor mensen die meerdere vorkheftrucks bezitten of als ze verschillende ploegendiensten draaien.

Loodzuurbatterijen werken in tegenstelling tot lithiumbatterijen meestal ongeveer 6 uur, waarna ze moeten worden opgeladen. Ze hebben ook ongeveer 8 uur nodig om volledig opgeladen te zijn en meer tijd om af te koelen na het opladen. Dit betekent dat de loodzuuraccu een vorkheftruckmachine niet de volledige dienst kan aandrijven.

Dit leidt meestal tot frequente batterijwisseling. Hier ligt het gevaar. Het verwisselen van batterijen met loodzuurbatterijen is gevaarlijk. Deze batterijen wegen gewoonlijk ongeveer 4,000 pond en ze kunnen het beste worden gehanteerd met behulp van materiaalbehandelingsapparatuur. Wanneer dergelijke apparatuur wordt gebruikt om de batterij te hanteren, bestaat de mogelijkheid dat de batterij op een werknemer of een bediener valt. OSHA heeft gezegd dat het op deze manier omgaan met loodzuuraccu's kan leiden tot dodelijke ongevallen onder werknemers.

5. Lithiumbatterijen gebruiken geen zuur
Een van de belangrijkste oorzaken van ernstige ongevallen in de fabriek is het gebruik van blootgesteld zuur. Loodzuurbatterijen zijn afhankelijk van zuur om goed te werken. Deze afhankelijkheid van zuur maakt ze erg gevaarlijk. Werknemers zijn overgeleverd aan deze bijtende zuren die door de batterij worden gebruikt. Het elektrolyt of zwavelzuur kan in de ogen van de werknemers en de operators komen. Behalve de ogen kan het zuur ook andere delen van het menselijk lichaam aantasten. Het is bekend dat zuur uit loodzuuraccu's bij veel werknemers ernstige brandwonden en verwondingen veroorzaakt. Ook bedieners van heftrucks blijven niet gespaard van dit ongeval.

Veiligheid lithium-ion heftruckaccu

Veiligheid lithium-ion heftruckaccu

Voor meer over veiligheid lithium-ion heftruckaccu - lithium-ion vorkheftruckbatterij versus loodzuurbatterij, u kunt een bezoek brengen aan JB Battery China op: https://www.forkliftbatterymanufacturer.com/lithium-ion-vs-lead-acid/ voor meer info.

Deel dit bericht


en English
X