En inblick i litiumjonbatterier från tillverkare av anpassade litiumjonbatterier

En inblick i litiumjonbatterier från tillverkare av anpassade litiumjonbatterier

En inblick i litiumjonbatterier från tillverkare av anpassade litiumjonbatterier

Universum av batterier och batteridrivna från anpassad litiumjonbatteripaketstillverkare kraft har en ganska svår sträcka av det just nu. På samma sätt som andra företag världen över har Covid-19 väsentligt påverkat vår marknad och orsakar bred störning. Ju mer utdraget detta fortsätter, kommer den grundläggande frågan som påverkar vårt område just nu att få mer omfattande konsekvenser för varandra. Varför? Litiumjonbatteriet.

Du kan se över att vi senast skrev om den kontinuerliga bristen på litiumpartiklar batteri 2020. Denna metalliska energihög, som antar ett ganska viktigt jobb i våra vanliga dagliga existenser, är den mest använda typen av bekväm, batteridriven kraft runt planeten. Kolla in dig just nu. Från din mobiltelefon och surfplatta till ett elfordon utanför kommer de flesta av dessa saker att utnyttja denna innovation. På chansen att din gadget har ett inre, batteridrivet batteri är det tänkbart litiumpartikel. Så hur blev litiumpartikelbatterier så viktiga för världen som vi förmodligen är medvetna om?

Anpassat litiumjonbatteripaket 24

Anpassat litiumjonbatteripaket 24

Allt började och tänkte tillbaka på 1970-talet under oljekrisen. I mars 1974 hade oljekostnaderna ökat med nästan 300% och påverkat djupt sociala, finansiella och politiska förbindelser runt om i världen. Stanley Whittingham, en ungdomlig engelsk fysiker som arbetar för Exxon Mobile, hade valt att undersöka domänerna för ett annat batteri - ett som skulle ha möjlighet att snabbt aktivera och eventuellt en dag avsluta världens beroende av petroleumsderivat.

De flesta är överens om att huvudinsatsen var en besvikelse och en tänkbar farlig för det. Matchande titandisulfid och litiummetall som katoder, Whittingham upplevde betydande problem och svårigheter. Inget så mycket mer än när batterierna kortsluts och brister i lågor, vilket väcker äkta säkerhetsproblem. Det var emellertid rädsla för att titandisulfiden på samma sätt skulle kunna svara på ramar med exceptionellt giftig vätesulfid. Gå med i detta med bekostnad av att denna komponent tippar vågen till en ögonvattnande $ 1000 per kilo, och det är ingen stor överraskning att Exxon Mobile snabbt analyserar!

Det var inte förrän på 1980-talet som John B. Goodenough fick knuffen. Han hade en annan tanke; en som inkluderade testning med användning av litiumkobaltoxid som katod istället för titandisulfid. Detta fick omedelbart fördelar, med att batteriet multiplicerade sin energipotential och ramade in anledningen till vad som kan förvandlas till den avancerade litiumpartikelbattericellen.

Men det var när Akiro Yoshino, vid Miejo-universitetet i Nagoya, Japan, riktade undersökningar att anläggningarna för litiumpartiklarnas framtida allmänna behärskning verkligen var oföränderliga. Yoshino handlade oljekoks som en anod för litiummetall och gjorde det som var en progressiv uppenbarelse. Inte uteslutande var batteriet i grunden säkrare utan litiummetall, men presentationen var också betydligt mer stabil. Inte långt efter raffinerade Rachid Yazimo ytterligare tillverkade av sina arketyper, och uppvisade den reversibla elektrokemiska beräkning av litium i grafit. Detta är för närvarande den vanligast använda katoden i litiumpartikelbatterier. Goodenough, Yoshino och Yazamo gick med i deras förmåga att hjälpa Sony och Asahi Kosei med att kommersialisera denna progressiva innovation 1991 och öppnade porten för storskalig tillverkning och spelförändrande batterilager för elektriska prylar över hela världen. På lång sikt raffinerades och justerades litiumpartikelbatterierna ständigt, vilket förbättrade välbefinnandet och utförandet bland en stor grupp av olika höjdpunkter.

13 år från början av storskalig tillverkning av anpassad litiumjonbatteripaketstillverkare, Yet-Ming Chiang uppnådde ett gigantiskt körning framåt. Litiumpartikelfosfatpartiklar som är mer blygsamma än 100 nanometer i avstånd användes för att duplicera molekyltjockleken mer än 100 gånger, vilket gav ett större positivt anodytområde och massivt förbättrad gräns. Detta hjälpte sensationell blixtutveckling inuti litiumpartikelbatterier och 2011 representerade de över 60% av alla praktiska sålda batteridrivna batterier. Detta ökade ytterligare kostnaderna för innovationen med 80% någonstans i intervallet 2010 och 2016.

Legacy

När kampen mot miljöförändringar fortsätter och kravet på ständigt grönare levnadsmetoder utvecklas, kommer litiumpartikelbatterier från tillverkare av litiumjonbatteripaket att ta ett enormt jobb i vår framtid. Elektriska fordon kommer att driva ett enormt intresse för råmaterialet, och tävlar nära viktiga innovationsleverantörer som använder komponenten i sina mobiltelefoner, surfplattor och olika prylar. Sanningen att säga, marknaden är beräknad att förtjäna otänkbara 76 miljarder dollar fram till 2026. Det är anledningen till att det för närvarande är ett av världens allmänt eftertraktade material - en så önskad att den har antydts som "vit olja" som gruvorganisationernas konkurrens. för att upptäcka zoner med de största butikerna.

Det är en demonstration av uppnåendet av litiumpartikelbatteriet från anpassad litiumjonbatteripaketstillverkare att tre av forskarna, John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham och Akira Yoshino, alla fick Nobelpriset i kemi 2019. Beviljande av priset för sitt arbete med att bygga upp batteriet, föreningen uttryckte: ”De har etablerat ramverk för ett avlägset, icke förnybart energikällas fritt samhälle, och är av bästa för mänskligheten. ” Ett passande erkännande, för säker. Den positiva terminalen skapas regelbundet med hjälp av en substansförening som kallas litium-koboltoxid (LiCoO2) eller, i färskare batterier, från litiumjärnfosfat (LiFePO4). Den negativa katoden skapas generellt med användning av kol (grafit) och elektrolyten förskjuts med början med en typ av batteri och sedan till följande - men är inte alltför stor för att förstå det väsentliga betraktas hur batterikapaciteten.

Alla litiummolekylbatterier från specialtillverkade litiumpartikelbatteriproducenter fungerar på ett jämförande sätt. Just när batteriet stimulerar, får litium-koboltoxiden, den positiva terminalen, ett segment av dess litiumpartiklar, som sträcker sig ut genom elektrolyten till den negativa grafitanoden och förblir där.

anpassad litiumjon golfbil batteripaket tillverkare Kina

anpassad litiumjon golfbil batteripaket tillverkare Kina

Så där går du, den historiska bakgrunden för litiumpartikelbatteriet, hur det kom att överväldiga universumet av batteridriven kraft och varför den nuvarande bristen påverkar lagerkedjor. Vi följer ständigt omständigheterna och arbetar med våra leverantörer runt om i världen för att garantera att vi kan fortsätta att lindra alla effekter för våra kunder såväl som vi kan förvänta oss.

För mer om litiumjonbatterierkan du besöka Kina anpassad EV litiumjonbatteri fabrik JB-batteri vid https://www.jbbatterychina.com/aboutus.html för mer info.

Dela det här inlägget


en English
X