De fyra litiumjonkemierna och deras funktioner för batteri

De fyra litiumjonkemierna och deras funktioner för batteri

De fyra litiumjonkemierna och deras funktioner för batteri

Som en ny aktör på kvarteret kastas litiumjon runt som en allmän term för alla typer av litium jon batteri.

Så är inte fallet!

Batteritillverkare har anpassat den traditionella litiumjonkemin för att introducera över ett dussin kemiska kompositioner som har hjälpt till att öka utbudet av applikationer.

Om du inte har hört talas om dem ännu, diskuterar den här artikeln 4 av de vanliga litiumjonbatterikemikalierna och deras funktioner.

Anpassat litiumjonbatteripaket 25

Anpassat litiumjonbatteripaket 25

Litiumkoboltoxid

Även kallad litiumkobaltat använder denna batterikemi litiumkarbonat och kobolt som det primära energiledande materialet. De har en kolgrafitanod och en koboltoxidkatod.

En hög energitäthet är den utmärkande egenskapen för litiumkobaltoxidbatterier. Högre energitätheter garanterar en längre körtid. Denna funktion gör det till ett perfekt alternativ för mobila enheter som bärbara datorer, mobiltelefoner, surfplattor och kameror.

Denna litiumjonkemi har också dess nackdelar, inklusive kort hållbarhet, och behovet av frekvent laddning på grund av mindre belastningsförmåga. Säkerhet kan också vara ett problem vid extremt heta och kalla temperaturer.

Litiumjärnfosfat

LFP-batterier, som de också kallas, använder litiumjärnfosfatkemier LiFePO4 som katodmaterial och en grafitelektrod.

Litiumjärnfosfatbatterier erbjuder överlägset de bästa fördelarna jämfört med motsvarande blysyra liksom andra litiumjonkemikalier. Du får i genomsnitt 5000 cykler utan behov av aktivt underhåll eller ett dopp i prestanda. de packar ström i ett kompakt, lättviktsbatteri, som är nästan hälften av vikten och storleken på ett blybatteri. Snabba laddningscykler minskar driftstopp medan en integrerad BMS säkerställer tillförlitlighet och säkerhet.

Den största nackdelen med ett litiumjärnfosfatbatteri är dock kostnaden. Det är det dyraste på hyllan. Litiumjärnfosfatbatterier är alternativet go to för elfordon som motorcyklar, golfbilar och husbilar.

Litiumnickelmangankobaltoxid

Dessa batterier kombinerar nickel, mangan och kobolt som material för katoden. Procentandelen för varje element varierar beroende på tillverkaren.

Litiumnickelmangankoboltbatterier erbjuder antingen hög energitäthet eller hög effekttäthet. Mangan garanterar lågt inre motstånd Nickel ökar högspecifik energi men minskar den totala stabiliteten. Med tanke på den snabba urladdningen och laddningshastigheten är dessa kemikalier konstruerade för att hantera tyngre maskiner som gaffeltruckar, husbilar och sladdlösa elverktyg.

En låg termisk utsläppstemperatur är en av nackdelarna med litium nickel mangankobaltoxidbatterier. Det omfattar batteriernas säkerhet jämfört med LFP.

Litium manganoxid

Om du letar efter ett batteri som fungerar bra under höga temperaturer är litiummangankemin en bra utmanare.

Den första cellkatoden tillverkad med litiummanganoxid går tillbaka till 1996. Den tredimensionella spinellstrukturen förbättrar strömhanteringen och säkerställer lägre inre motstånd.

Jämfört med alla litiumjonkemier är litiummanganoxider de säkraste. Därför hittar de tillämpning i medicinsk utrustning och verktyg. De är också monterade i bärbara datorer, elcyklar och elverktyg. De är också kända för sina höga urladdnings- och laddningshastigheter.

Anpassat litiumjonbatteripaket 7

Anpassat litiumjonbatteripaket 7

Att veta vilken av litiumjonkemierna som ska väljas innebär att man tar hänsyn till flera parametrar som energibehov, underhåll, strömhantering och laddning, säkerhet och kostnader. Du kanske också vill matcha ditt batteri till applikationen.

Dela det här inlägget


en English
X