Skillnaden mellan litiumjonbatterier vs litiumjärnfosfatbatterier

Skillnaden mellan litiumjonbatterier vs litiumjärnfosfatbatterier

Skillnaden mellan litiumjonbatterier vs litiumjärnfosfatbatterier

Litiumjärnfosfatbatterier (LiFePO4) är en kategori eller typ av litiumjonbatterier som är relativt nya på marknaden. Ändå är båda typerna unika i sina olika aspekter och utmärker sig inom speciella områden, branscher, domäner och applikationer.
Låt oss jämföra fördelar och nackdelar med litiumjonbatterier och litiumjärnfosfatbatterier för att hitta deras skillnader i den här artikeln.

Anpassat litiumjonbatteripaket 24

Anpassat litiumjonbatteripaket 24

Komponenter

Litiumjonbatterier består huvudsakligen av litiummangandioxid eller litiumkoboltdioxid som material för katoden. De har en sekundär cellkonstruktion med flera lager av litium tillsammans med en elektrolyt. Dessutom har de en grafitanod och en separator mellan de två laddade elektroderna.

Litiumjärnfosfatbatterier har en liknande struktur och konstruktion som litiumjonbatterier. De kommer dock med litiumjärnfosfat som beståndsdel för katoden och kol för anoden.

Energi densitet

Både litiumjonbatterier och litiumjärnfosfatbatterier har avsevärt höga energitätheter. Ändå utmärker sig den förra mer i denna faktor. I de flesta fall uppgår energitätheten för litiumjonbatterier till cirka 150 Wh/kg till 200 Wh/kg. Det är vanligtvis runt 90 Wh/kg till 120 Wh/kg för litiumjärnfosfatbatterier.

Därför fungerar litiumjonbatterier som det bättre valet för energisugna applikationer som tömmer batterikapaciteten. De kan också ladda snabbare.

Säkerhet

Litiumjärnfosfatbatterier har överlägsen och mer betydande kemisk och termisk stabilitet och har andra lämpliga och utmärkta säkerhetsfunktioner. De är obrännbara även när de upplever omfattande användning, missbruk och felaktig hantering under urladdning och laddning. Dessa batterier har ett högre motstånd mot temperaturfluktuationer och termisk springande. De tål stora mängder värme utan att smälta eller sönderdelas. Utöver dessa består litiumjärnfosfatbatterier inte av några giftiga ämnen. Således är de helt säkra för användning och applikation.

Även om litiumjonbatterier också har enastående säkerhetsegenskaper och egenskaper, är de inte lika fördelaktiga som litiumjärnfosfatbatterier. Det beror på att dessa batterier kan drabbas av överhettning även under liknande laddningsförhållanden. De kan också ha farliga material som inte är säkra för exponering för människor.

Storlek och vikt

Litiumjonbatterier är betydligt mindre och lättare jämfört med litiumjärnfosfatbatterier. Av denna anledning hittar de applikationer i bärbara enheter eller apparater som behöver transporteras och lyftas enkelt.

Livscyklar

Litiumjärnfosfatbatterier levereras med cirka 1000 till 10,000 XNUMX livscykler. Det innebär att de har en lång livslängd och kan användas under långa perioder. De fungerar perfekt och har en betydande tidsskillnad mellan sina laddningstider. Det betyder att de inte behöver laddas ofta.

För litiumjonbatterier gör deras höga energitäthet dem mer instabila. Således har de ett lägre antal livscykler som ligger på ett antal eller numeriskt omkring 500 till 1000.

lagring

När de lämnas oanvända tappar alla batterier en del av sina laddningar på grund av vissa inre kemiska reaktioner. Dessa äger rum i deras celler, vilket resulterar i en total kapacitetsförlust. I detta avseende ger både litiumjärnfosfatbatterier och litiumjonbatterier goda lagringsfördelar som håller länge.

Jämförande har litiumjärnfosfatbatterier en hållbarhetstid på cirka 350 dagar och litiumjonbatterier kan hålla i ungefär 300 dagar.

Anpassat litiumjonbatteripaket 19

Anpassat litiumjonbatteripaket 19

För mer om skillnaden mellan litiumjonbatterier vs. litiumjärnfosfatbatterier, kan du besöka JB Battery på https://www.jbbatterychina.com/custom-lifepo4-battery-packs.html för mer info.

Dela det här inlägget


en English
X