Skillnaderna mellan litiumjonbatterier och blybatterier

Skillnaderna mellan litiumjonbatterier och blybatterier

Skillnaderna mellan litiumjonbatterier och blybatterier

Nyligen, litiumjonbatterier växer fram som ett substitut för blybatterier och tar i de flesta fall över deras plats. Låt oss jämföra och kontrastera de två för att få fram sina fördelar och nackdelar i den här artikeln.

Anpassat litiumjonbatteripaket 26

Anpassat litiumjonbatteripaket 26

Pris

Kostnaden för ett batteri beror på ett kolossalt antal faktorer som sträcker sig från dess konstruktion, efterfrågan, tillämpning, tillverkningsprocess och distribution, och så vidare. Med tanke på alla nödvändiga punkter kan vi observera att bly-syrabatterier är det mer kostnadseffektiva alternativet.

Laddningstid

Laddningseffektiviteten för ett blybatteri är i de flesta fall så låg som 75%. Därför kräver det en övergripande högre tid och energi för laddning men ger mindre ström än den tar emot. Det kan ta över sex till åtta timmar att slutföra hela laddningsprocessen.

Å andra sidan kan litiumjonbatterier ladda upp till 100% av sin totala kapacitet inom en kort period. De kan leverera nästan samma mängd energi som mottaget och slutföra laddningsprocessen på så lite som 25 minuter.

Denna funktion gör det möjligt för individer att använda litiumjonbatterier för att använda mycket snabbare än blybatterierna, även om de börjar ladda samtidigt.

Batteriets vikt

I allmänhet väger litiumjonbatterier cirka 6 kg medan bly-syrabatterier, cirka 30 kg. Skillnaden i vikt betyder att den förra är nästan fem gånger lättare än den senare.

Litiumjonbatteriernas lätta karaktär gör att de kan hitta applikationer på enheter som bärbara datorer och mobiler där en mindre massa är fördelaktig.

Underhåll

Blybatterier kräver ett högt underhåll. Underhållet kan innefatta reparation av fyllningssystemet, avlägsnande av oxid från terminalerna och elementen och andra nödvändiga procedurer. Dessa processer måste utföras ofta för att säkerställa deras långa livslängd. Därför ökar en kombination av dem för att öka underhållsavgiften för bly-syrabatterier avsevärt.

I motsatts litiumjonbatterier kräver minimalt eller inget underhåll. Därför behövs inga extra utgifter för underhåll av gas, vatten och infrastruktur.

Hållbarhet

Litiumjonbatterier har ett högre antal laddnings- och urladdningscykler och därmed en längre livslängd. De kan fortsätta arbeta hela sitt liv med konsekvent och tillfredsställande effektivitet, prestanda och effekt.

Det är inte fallet för bly-syrabatterier eftersom de har mindre än tre gånger livslängden för litiumjonbatterier. Dessutom arbetar de inte till 100%och förlorar sin kapacitet med tiden.

Säkerhet

Blybatterier har knappast några säkerhetsåtgärder och kan släppa ut vätgas under laddningsprocessen. De har inte tillräckligt skydd mot överhettning, överladdning och andra relaterade faror.

Å andra sidan avger litiumjonbatterier inga utsläpp och har flera egenskaper för korrekt skydd. De levereras med automatisk frånkoppling, balansering, fjärrkontroll och hanteringssystem.

Energi densitet

Litiumjonbatterier har en betydligt högre energitäthet jämfört med bly-syrabatterier. Den förstnämnda kan ha ett värde över tio gånger värdet för den senare. Det är därför bly-syra batterier används på platser där området är rikligt med ett lågt energibehov. Omvänt hittar litiumjonbatterier tillämpning i energisugna omfattningar.

Anpassat litiumjonbatteripaket 3

Anpassat litiumjonbatteripaket 3

Tillämpningar

Blybatterier används i materialhanteringsindustrin, stationär lagring, nödbelysning, elfordon och rullstolar, ubåtar, truckar, etc. Litiumjonbatterier kan användas i stadsbussar, nödkraftlagrings- och reservsystem, larm, övervakningskameror, medicinsk utrustning, telefoner, surfplattor och så vidare.För mer om skillnaderna mellan litiumjonbatterier och blybatterier, kan du besöka JB Battery på https://www.jbbatterychina.com/lithium-ion-vs-lead-acid-batteries.html för mer info.

Dela det här inlägget


en English
X