Hur man avgör om ett litiumjonbatteri är dåligt

48 volts litiumjon-golfbilbatteri

Hur man avgör om ett litiumjonbatteri är dåligt

Hur man avgör om ett litiumjonbatteri är dåligt

Litiumteknologin har förbättrats och mognat under åren, och den är mycket säkrare idag än tidigare. Som ett resultat är det färre incidenter som involverar litiumjonbatterier. Det finns dock tillfällen där saker kan gå fel när du använder dessa batterier. Detta är en av anledningarna till att du behöver veta hur du kan se om ett litiumbatteri är dåligt eller inte.

Det finns olika symtom och tecken som kan säga att något är fel. Detta inkluderar en uppblåst kropp, överhettning, hög självurladdning, låg spänning och minskad kapacitet.

48 volts litiumjon-golfbilbatteri

48 volts litiumjon-golfbilbatteri

Innan du ens överväger att testa batteriet, hjälper det att utvärdera din modell, särskilt för att ta reda på exakt hur den borde bete sig. Detta genom att känna till batteritillverkaren och de specifika specifikationerna för din modell.

När detta har bestämts måste du mäta prestandaresistansen och spänningen. En multimeter kan användas i detta fall. Detta gör att du kan använda en universell checker med en LCD i de flesta fall. En multimeter kan också mäta kapacitet och prestanda.

Efter att ha bekräftat resultaten och matchat dem med specifikationerna är det lättare att avgöra om batteriet är i gott skick eller inte. När det finns en avvikelse betyder det inte att batteriet är dåligt. Förutom inspektionen kan några andra sätt hjälpa dig att veta att något är fel.

  1. Minskad kapacitet

Detta är det första tecknet på att ett batteri är dåligt. Minskad kapacitet indikerar att batteri är bättre än det en gång var. Detta innebär att batteriet inte kan driva din enhet som det brukade göra. Detta symptom tar längre tid att bekräfta, särskilt när du inte använder någon testare. Processen kan ta ännu längre tid om du förlitar dig på olika självurladdningstekniker.

  1. Låg spänning

Under en viss period tappar batterier automatiskt spänningen. När den kommer till en viss nivå kopplas den från. Ett bra exempel är när ett 4.2 v litiumbatteri går till ett 3.7v tillstånd med tiden. Om batteriet nedgraderas ytterligare, kan enheten vägra att driva helt. Om batteriet når 3.0v är det rent praktiskt sett dött. För att få dessa uppgifter snabbare kan du behöva använda en multimeter.

  1. Hög självurladdningshastighet

Självurladdning är en vanlig egenskap hos alla batterier. Det vill säga att laddningen minskar automatiskt även om batteriet inte driver en enhet. Likaså sjunker laddningen automatiskt även om batteriet inte fungerar för att driva en enhet. När de är i gott skick laddas litiumbatterier inte ur lika snabbt. Batteriet måste lämnas frånkopplat i några timmar och se till att laddningskapaciteten kontrolleras före och efter frånkoppling.

  1. Överhettning

Överhettning är ett tydligt tecken på att batteriet är dåligt. Du måste kontrollera batterispecifikationerna och lära dig mer om den normala driftstemperaturen. Om du upptäcker något högt bör det betraktas som en orsak till larm. Överhettning kan orsaka skador på din enhet och bör tas på allvar.

  1. Uppsvälld kropp

Detta är det sista steget. När du observerar uppblåsthet är det en indikation på att det inte är bra. En av sakerna att notera är att uppblåsthet bara märks när det redan är för sent. De flesta av oss inspekterar inte batterier regelbundet och tenderar att glömma bort dem när de väl har installerats. Värme och energitäthet gör att batterierna sväller. Ett batteri bör bytas ut omedelbart när detta har observerats.

För mer om hur man avgör om ett litiumjonbatteri är dåligt, kan du besöka JB Battery China på https://www.lifepo4golfcartbattery.com/can-you-overcharge-a-golf-cart-battery/ för mer info.

 

Dela det här inlägget


en English
X